Friday, April 17, 2015

De ce folosesc lana la umplutul papusilor

Jucariile inspira imaginatia copiilor, si ii ajuta la dezvoltarea fizica si intelectuala. Copii se pot juca ore intregi cu jucariile preferate (si joaca include si rontaitul, din cand in cand).
Grija fata de jucariile care ii sunt oferite copilului trebuie sa fie, deci, la fel de importanta ca grija pentru o alimentatie sanatoasa sau pentru folosirea cosmeticelor naturale.


Jucariile comerciale (plusuri si jucarii din plastic) au de multe ori in compozitie substante nu tocmai sanatoase. Mai mult, unele studii indica posibilitatea ca unele dintre substantele prezente in jucarii sa duca la dereglari hormonale si probleme ale aparatului reproducator.
Si cum pe jucariile nu prea am vazut etichete cu ingredientele, o idee inteleapta ar fi reorientarea catre jucariile naturale.

In ceea ce priveste jucariile naturale, mai precis papusile si jucariile textile, exista un aspect pe care doresc sa il precizez in acest articol, deoarece subiectul a fost ridicat de catre clientii mei de foarte multe ori: umplutura jucariei.
Faptul ca o papusa este cusuta din bumbac sau alt material natural este excelent- dar nu suficient pentru ca papusa sa poata fi considerata naturala. Umplutura din ea este la fel de importanta. Poate fi naturala sau sintetica, dar acest aspect defineste felul jucariei: naturala sau nu.
Deoarece am vazut oarece nedumerire legata de subiect, o sa prezint in continuare cele mai des utilizate tipuri de umpluturi. 

Umpluturi sintetice

Umplutura siliconica antialegenica
 Are o gramada de avantaje: este ieftina, se spala usor, isi pastreaza forma si este hipoalergenica. Este umplutura utilizata  in pernele decor.
Problema mea cu acest tip de umplutura: substanta chimica din care este facuta se numeste polietilen tereftelat, aflata pe lista de control a substantelor toxice din SUA. Oare de ce? In zonele in care se afla amplasate fabricile care produc acest tip de substanta, s-au detectat nivele foarte mari de poluare cu carbon si cu cubstante carcinogene in apa si aer (Sursa). Exista chiar o serie de avertizari referitoare la utilizarea umpluturii siliconice": "Poate agrava problemele existente ale ochilor, probleme ale pielii, alergiile sau problemele respiratorii".
Pai de ce? De ce sa le agraveze? Datorita incarcaturii enorme de substante toxice prezente in ea, de-aia!
Va rog sa-mi scuzati iesirea, dar eu una nu inteleg de ce se utilizeaza acest tip de umplutura pentru o jucarie, pe care o pui in mana si in gura unui copil...

FibreFill din PET-uri reciclate
Este o optiune prietenoasa cu mediul, deoarece ajuta la eliminarea poluarii, dar ramane in picioare chestiunea sanatatii utilizarii acestui tip de material, exact ca mai sus.

Umpluturi naturale
Aici ajungem pe taramul zanei cele bune :). Exista numaroase variante si, credeti-ma, nu neaparat mai scumpe decat cele sintetice: lana, bumbac, umplutura din fibre porumb

Umplutura din fibre de porumb
Seamana la textura cu umplutura siliconica, este moale si e o placere sa lucrezi cu ea. Isi pastreaza bine forma, are un punct de inflamabilitate scazut, este hipoalergenica si se spala usor. 

Fibre de bambus, si fibre de bumbac
Desi nu le-am utilizat personal, am inteles ca sunt moi si placute la atingere, si ca este o placere sa lucrezi cu ele. Jucariile trebuie indesate bine, deoarece aceste fibre au tendinta de a se compacta.
Lana
Lana este dragostea mea in materie de umplut jucarii. A fost utilizata in acest scop parca dintotdeauna. Este minunat sa lucrezi cu ea, isi pastreaza bine forma si are un miros reconfortant, de...acasa. Are o inflamabilitate scazuta si efect natural antibacterian. Mai mult, retine temperatura, imprumutand din caldura corporala a copilului, astfel incat papusa este "calda" la atingere si imbratisare, pare "vie" prin caldura sa, spre deosebire de jucariile din plastic, mereu reci.



Lasand la o parte preferintele mele, ideea de baza este urmatoarea:
Indiferent daca cumparati o jucarie umpluta cu umplutura naturala sau sintetica, important este sa faceti achizitia in cunostinta de cauza :)
Pana data viitoare, spor la joaca!

5 comments:

  1. Si mie imi place lana la nebunie. De asta imi plac hainele de lana, covoarele de lana, plapuma grea care parca tine racoare vara si caaaald iarna. Mi se pare minunat ca umpli papusile cu lana naturala. Eu am si spalat lana (vai ce chin:)), am si tors lana, am impletit lana, am crosetat... Imi plac asa de mult pausile pe care le faci, cum fiecare prinde viata dintr-o idee, dintr-o stare, dintr-un zambet bun si cald:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase:). Sa stii ca ai pus punctul pe i, fiecare papusa prinde viata exact din starea pe care o am in acel moment, de parca energia mea i se transfera ei - poate de aceea nu am reusit niciodata sa cos o papusa cand sunt suparata sau trista :) . Papusile au nevoie doar de energie pozitiva, dragoste si daruire - si la randul lor, asta daruiesc si ele in fiecare moment de joaca :)

      Delete
  2. Spor si tie la facut cat mai multe minunatii din astea!

    ReplyDelete
  3. Buna Loriana! Ma poti ajuta cu sugestii de unde as putea cumpara aceste umpluturi naturale? Merci si spor! :)

    ReplyDelete

Lara and her tiny friends

Meet Lara and her two tiny friends. They are ready to go into a new adventure, to travel far away in order to arrive to their new home. ...