Saturday, August 9, 2014

"Satul Cheia e acasa" - sau cum sa incepi sa traiesti pe-un picior de plai

O doamna foarte draga mie a avut curajul sa isi urmeze visul,  si a inceput sa cladeasca o altfel de viata pentru familia ei. O viata traita pe-un picior de plai, pe-o gura de rai. Unde natura e stapana, si civilizatia a ajuns doar cu cele bune, nu si cu cele rele. Unde mancarea ti-o produci tu singur, si cu siguranta e lipsita de E-uri. Unde apa este apa adevarata, care-ti potoleste setea si te incarca cu energia ei pozitiva ( stiati ca apa are "memorie", si ca tine minte toate prin cate a trecut? Apa de izvor tine minte toate minunatiile pamantului, pietrele pe care le-a mangaiat, vantul si razele de soare care i-au cantat, pe cand apa de la robinet tine minte toate chimicalele cu care a fost tratata, si tiate tevile si coturile prin care a fost silita sa treaca...Mai e nevoie sa spun care iti alina setea si iti hidrateaza corpul cu adevarat?)

...sa revin. Aceasta minunata doamna ne da tuturor posibilitatea sa simtim energia pozitiva a coltisorului ei de rai. Sa ne punem intrebari. Si, poate, sa si gasim raspunsuri al unele dintre ele...

Iacata anuntul ei, pe care cu drag il dau mai departe, ca sa afle cat mai multi:De acum si pana nu stim cand, de vrei sa manci bine (oua de gaini plimbate ca in permacultura, lapte de vaca mulsa de tine, lapte de capra mulsa de prietenul cu care vii, branza de vaca si care, pascand, se uita curioasa ce lucrezi si apoi sara se duce singura acasa, pita facuta in covata, din faina de moara de chiatra, framantata de mama de copii mici, coapta in cuptor din lut facut de tine, poate legume din gradina daca avem noroc si nu le manca mistretii , sa bei bine (apa din chiatra, bors cu apa din chiatra, socata cu apa din chiatra), daca vrei sa dormi bine (in cortul si sacul tau de dormit), sa muncesti bine (sapat in gradina, adus apa de la izvor, carat busteni, facut cuptor din lut, ajutat la bucatarie sa iasa placintele bune sa hie voluntaru’ multamit), sa ajuti sa punem bazele unui sat romanesc (sapat fundatie casa de chiatra, sapat sant pentru teava de izvor, carat chiatra cu caruta si cal, sa concepi o microhidrocentrala) si in perioada 1 august – 15 septembrie 2014 sa….
Luuuuume luuuume! E pe buuuune!
… sa asisti, sa admiri, sa inspiri, sa-l lauzi, sa-l sustii pe mesterul VAAAAAAAALI !, despre care noi nu am citit nic’ pe net, insa am auzit si am vazut multe cruci, porti sculptate, suri si case din lemn vechi, adicatelea nu e viral pe net ci pe plan local, ca de abia ne-a inghesuit intre doua porti si multe comenzi de cruci de moti si care vine special din Satul Geogel, cu sacurea lui pe umar si alta unealta nu, sa lucre uite aseeee… vreo 2-3 case din lemn vechi de fag, captusite cu lut la interior, ‘coperis din paie calcate, case din ‘celea care daca te uiti la ele cazi in admiratie si nici nu tre sa-nchizi ochii ca te trezesti mic, pana-n patru ani, in camesa pana la genunchi si zburdand in iarba fara garduri, alergat liber in picioarele goale, ca opincile-s in cui agatate si coboara la tine in picioare doar la sarbatoare. Vine mesterul, cum ziceam, prin padure si prin chei, cale de vreo doua ore, ca alt drum nu-i si asa vei veni si tu sa stai o zi sau o viata.
Punctele pozitive: le-am insirat mai sus
Puncte minus pentru unii: buna dispozitie, optimismul, bunul simt, intrajutorarea obligatorii, spalat la parau, izvor la 2 minute de mers pe jos, cazare in sanul Mamei Natura – podea de iarba, tavan foaaaarte sus, foarte multa lumina de la luna (asta chiar poate deconcentra) , toaleta in curte, posibilitatea incarcarii telefonului mobil, semnal Orange, internet nu, electricitate nu, magazin satesc la doua ore de mers pe jos (produsele alimentare pot fi expirate), doua ore distanta de ‘’civilizatie’’ .
Bonus: cine sta mai mult de 7 zile in voluntariat, are voie sa puna mana pe bobocii de rata, sa calareasca fara sa pe iapa Dana, sa doarma in fan cosit in iunie 2014, indata ce e gata sura. Cine sta mai putin de 7 zile in voluntariat, are voie sa puna mana pe bobocii de gasca.
Disponibilitate locuri:
 • sapat sant pentru izvor – 2 tarnacoape si 2 sape, cu incepere cand avem voluntari;
 • drenat izvor – 2 locuri cu incepere cand avem voluntari
 • sapat iaz pentru rate si gaste – 3 locuri; asteptam si un coordonator pentru ca nu ne pricepem. Cu incepere cand avem voluntari.
 • ajutor la bucatarie – 2 locuri – tot timpul, pana la 15 septembrie
 • ajutat mester case din lemn vechi – 3 locuri - o zi la carat barne si shepte la clait ‘coperish de paie
 • construit cuptor din piatra si lut – 5 locuri
 • carat chiatra de sus, din stanca, cu caruta si cal – 2 locuri pentru cine se pricepe la cai, 2 locuri pentru cine vrea sa incarce si sa descarce chiatra
 • sapat fundatie casa de chiatra, pivnita si ghetarie - 3 tarnacoape si 3 sape, cu incepere cand avem voluntari

Satul CHEIA comuna Rimet judetul ALBA ROMANIA
SATUL CHEIA E ACASA

1 comment:

 1. Ce frumos! Daca am fi un pic mai tineri si mai necopti... :D

  ReplyDelete

Inceputuri...

Usa Noului An s-a deschis. E chiar in fata noastra, a  fiecaruia. Cararea se asterne la picioarele noastre. Trebuie doar asa avem curajul sa...