Sunday, March 20, 2016

Tutorial ~ Rontzi- iepurasul zburator ~

„Cu balonul tot mai sus,
Eu m-am dus, şi m-am tot dus…
Peste câmpuri, peste mări
Peste munţi şi peste ţări…”


Aşa cântă Rontzi, în timp ce ţopăie vesel spre locul de joacă.

Vrea să le povestească prietenilor săi, ursuleţul Mişka şi pisica Miaunica, ce a visat azi noapte: cum construia un balon, în care toţi 3 vor porni într-o mare aventură…
El este hotărât să se pună pe treabă, astfel încât să-şi împliunască visul.

Ce au spus prietenii săi? Ei bine, asta este o altă poveste… INFO: Rontzi este un iepuras -coconas de 16-17 cm (plus urechile), care poate fi cusut în câteva ore.

Vârsta recomandată: 1 an - 99+ ani. Nu conține piese mici, care pot fi înghițite.

Materiale necesare:
-material din bumbac  pentru corp si spatele urechilor – 25 x 40 cm
-materiale imprimate pentru fata urechilor, maini, picioare si burtica - 20 x 30 cm
-lână de oi pentru umplutură (poate fi  utilizată și umplutură siliconică antialergenică, dar nu o recomand, întrucât unele studii indică faptul că poate emana vapori toxici.) – aprox. 100 g
–ață neagra din bumbac, pentru broderia guriței și a ochilor
-ață de cusut în culoarea corpului
-mașină de cusut
-Bolduri, centimetru, foarfecă de croitorie, ac de cusut.


Instrucțiuni
 1.  Printează  și decupează tiparul de aici.  Trebuie sa ai un corp, o manuta, un picior, o ureche si o inimioara pentru burtica. Daca il printezi la dimensiunea actuala, Rontzi va avea 16-17 cm, plus urechile. Daca il vrei mai mare, poti mari tiparul.
 2.  Așează materialul corpului  in două, față la față, și poziționează tiparul de corp si tiparul de ureche pe el. Fixează cu bolduri, apoi trasează conturul cu un marker care dispare în timp, sau chiar cu un pix normal. (de aici vei obtine corpul si partile din spate ale urechilor)
 3.  Decupează materialul, având grijă să lași o rezervă de 0,5 cm în toate părțile.
 4.  Aseaza materialul imprimat in doua, fata la fata, si pozitioneaza pe el tiparele de mainuta si piciorus. Fixează cu bolduri, apoi trasează conturul cu un marker care dispare în timp, sau chiar cu un pix normal. Desprinde tiparul si pozitioneaza-l din nou pe material, alaturi, si repeta trasarea conturului, pentru a obtine a doua mana si al doilea picior.
 5. Decupează materialul, având grijă să lași o rezervă de 0,5 cm în toate părțile.
 6. Tot din materialul imprimat trebuie sa obtinem partea din fata a urechilor si inimioara de pe burtica. Deci pozitioneaza tiparul de ureche pe material de 2 ori si cel de inimioara o data, traseaza conturul si decupeaza, lasand 0.5 cm rezerve in toate partile.                                            La final ai obtinut: 1 corp (pus in doua), 2 manute (fiecare pusa in doua), 2 picioare (fiecare pus in doua), 2 urechi (fiecare pusa in doua) si o inima (pusa intr-una).


7         7.    Ia una dintre parțile corpului, și așeaz-o pe masă cu fața materialului spre tine. Pune peste ea inimioara, tot cu fata spre tine, fixeaz-o cu bolduri si coase-o la masina, cu piciorus zigzag.
            8.     Acum este momentul să fixăm și brodăm trăsăturile feței, pe partea pe care tocmai ai cusut inimioara. Cu un marker care dispare sau cu un creion, și cu o riglă sau centimetru, stabilește poziția guriței și a ochilor. Eu l-am facut buclucas, se uita la mine cu capul usor aplecat- dar tu ii poti pozitiona trasaturile drept, daca iti place mai mult.1              9. Coase, cu ajutorul mașinii de cusut, pe urmele făcute cu markerul/pixul, mainile, picioarele si urechile. Ai grija ca materialul sa fie pus fata la fata.


1               10. Pozitioneaza toate partile ca in poza de mai jos- partea din fata a corpului cu fata in sus, picioarele in partea de jos, manutele in lateral si urechile in partea de sus.

                    11.  Pune deasupra a doua parte de corp (spatele) si fixeaza cu grija in bolduri in zona mainilor, picioarelor, urechilor, astfel incat acestea sa nu se deplaseze.

             12. Coase la masina, la 0.5 cm de margine, lasand intr-una din partile laterale necusut, de sub mana si pana in coltul de jos (pe aici vom intoarce jucaria pe fata si o vom umple).
                  13.   Intoarce jucaria pe fata, prin gaura lasata necusuta….Iupiiiii…uite-l pe Rontzi!!!


1                  14. Umple cu minunata lână de oi. Umple cu grijă, folosindu-te de coada unei linguri de lemn  sau de un creion, pentru a îndesa bine umplutura. Nu te grăbi, pentru a nu ieși cocoloașe în corp. Dacă nu îți place cum arată- dacă e totul un deal și o vale, scoate umplutura și ia-o de la început. La sfârșit nu vei regreta atenția acordată acestui pas J

                    15.   După ce totul arată bine, fixează deschizătura cu un bold, apoi coase-o cu ață intr-o culoare cat mai apropiata. 
      
                         Suntem gata! J

Felicitări! Tocmai ai finalizat propriul tau Rontzaici!

Plin de voiosie, chef de joaca si, mai ales, de dragostea ta :)2 comments:

 1. Multumeeesc, neaparat am sa-l fac, e tare haios:)

  ReplyDelete
 2. Spor la lucru! Sa-mi arati ce a iesit :)

  ReplyDelete

Inceputuri...

Usa Noului An s-a deschis. E chiar in fata noastra, a  fiecaruia. Cararea se asterne la picioarele noastre. Trebuie doar asa avem curajul sa...