Wednesday, August 2, 2017

5 Principii Waldorf pentru o copilarie fericita


Educatia Waldorf, inspirata de filozofia lui Rudolf Steiner, considera ca modul optim in care copiii invata este atunci cand sunt incurajati sa isi foloseasca imaginatia. Steiner a declarat ca educatia trebuie sa ia in considerare aspectele fizice, comportamentale, emotionale, cognitive, sociale si spirituale ale fiecarui copil.
Chair daca nu sunteti adeptii unei forme de invatamant in stilul Waldorf, iata cateva principii de baza pe care fiecare familie ar trebui sa le adopte. Ele vor oferi fundatia cresterii si dezvoltarii unui copil armonios si echilibrat.

1.       Copilaria nu este o intrecere

Copiii nu se dezvolta in acelasi mod si nici in acelasi timp. Educatia Waldorf ne invata sa fim atenti la nevoile particulare ale fiecarui copil si sa nu mai cerem copiilor nostri sa fie exact ca ceilalti. Copilul nu trebuie comparat cu colegii lui,nici in sens pozitiv nici in sens negativ, ci trebuie incurajat sa se ia la intrecere doar cu el insusi. Copilaria nu este o intrecere cu ceilalti copii, si nu trebuie sa existe invingatori si invinsi.

2.       Invata-ti copilul sa se joace

Principul de baza este ca cele mai simple jucarii stimuleaza imaginatia in cea mai mare masura. Steiner a subliniat nevoia de jucarii naturale, care ii ofera copilului experiente senzoriale. Jucariile trebuie sa fie simple si deschise (“Open-ended”), care sa creeze panza pe care imaginatia copilului picteaza aventuri minunate.
Cele mai apreciate jucarii in educatia Waldorf sunt simple si accesibile: conuri de brad, pietricele, scoici, ghinde, batiste de matase, papusi naturale, crengi si betisoare, jucarii de lemn, carton.

3.       Conectarea zilnica cu natura

Nimic nu ii prieste unui copil mai mult decat activitatile fizice, si tocmai de aceea este important sa ii oferim cat mai mult timp afara, in natura. Conectarea cu natura nu inseamna neaparat sa mergem zilnic in padure sau la iarba verde (desi ar fi minunat J ). Inseamna sa ne oprim sa mirosim o floare; sa adunam si sa ne jucam cu pietricele; sa observam arborii, cerul, norii, pasarile. Sa povestim despre soare si ploaie, despre anotimpuri, despre cum e vreamea afara. Aceasta conectare se poate face chair si in drum spre gradinita, sau spre magazin, sau spre bunici, daca nu aveti efectiv timp la dispozitie pentru o plimbare.

Statul afara, in natura, are un efect calmant asupra copiilor. Tocmai de aceea un copil care nu a fost scos deloc afara este agitat si nervos. Daca ii oferiti o jumatate de ora sau o ora in parculet, va deveni mult mai calm si linistit J
Iata cateva activitati simple de conectare cu natura: mirositi florile, adunati pietricele si betisoare, urmariti o furnica. Adunati flori si frunze, sau ghinde. Jucati-va in nisip. Urmariti norii. Si, mai presus de orice, aratati-i copilului ca va bucurati ca sunteti impreuna, afara.

4.      Povesteste-i

Albert Einstein a spus odata: “Daca vrei ca copilul tau sa fie inteligent, citeste-i basme. Daca vrei sa fie si mai inteligent, citeste-i si mai multe basme”  Exact aceasta abordare o are si pedagogia Waldorf.

Copiii au nevoie sa asculte povesti, spuse de catre voi, nu de catre jucarii vorbitoare. Povestile sunt fermecate, ii poarta pe copii in lumi magice, in care nu au fost vreodata. Ii invata cuvinte noi, dar si modul in care trebuie sa se comporte in diferite situatii. Invata despre bine si rau, in cel mai minunat mod posibil.  Asadar tu, ca parinte, sau bunic, trebuie sa devii un povestitor. Poti sa le citesti, dar si sa le povestesti diverse istorioare inventate de tine. Si chiar daca prima oara poate parea greu, va deveni din ce in ce mai usor, si iti vei da seama ca nu doar copilul tau beneficiaza de pe urma povestilor J

5.       Inglobeaza arta in rutina zilnica

Adica fa loc pentru momente de creatie, in timpul carora copilul isi va dezvolta creativitatea. Jocul creativ nu inseamna neaparat desenat sau pictat. Poate sa insemne orice fel de joc, atat timp cat nu este predefinit de adult- copilul va inventa propria joaca, in care se poate intampla orice isi doreste el.

Straduinta noastra suprema, dupa cum afirma si Steiner, trebuie sa fie aceea de a dezvolta fiinte umane libere, capabile sa-si stabileasca singure scopul si directia vietii lor.

“Nevoia de imaginatie, un simt al adevarului si un sentiment de responsabilitate- aceste trei forte sunt elementul central al educatiei.” (Rudolf Steiner)


Tu folosesti vreunul dintre aceste principii in cresterea copilului tau? Care este punctul tau preferat?

Fii o mama cu chef de joaca!    
Loriana



Sursa foto: Pinterest

No comments:

Post a Comment

Bine ai venit, August! ~ Curgere cu anotimpurile~

Știu.  Au trecut 4 ani de când nu am mai scris aici. Ani lungi și totuși scurți, plini și uluitori, ani din viața mea.  Cărarea se așterne, ...