Tuesday, April 28, 2015

Perfectiunea papusilor de plastic versus (im)perfectiunea papusilor textile

Da, papusile de plastic sunt perfecte. Ca si matritele care le dau forma.
Sunt perfect simetrice, nu au un obraz mai mare decat altul sau un picior putin mai gros, si, mai ales seamana toate una cu alta. Sunt perfecte. Sau...nu?


De fapt, depinde de fiecare, de perspectiva fiecaruia asupra jucariilor. Din punctul meu de vedere, sunt intruchiparea perfecta a imperfectiunii ( scuzati jocul de cuvinte, nu m-am putut abtine).

Pentru mine, o papusa trebuie sa fie unica. Ca si micuta ei stapana, sau stapan. Sa aiba propria ei personalitate si trasaturi. Care ii vorbesc copilului, il ajuta sa intre in taramul povestilor, si a jocului imaginativ. Care o fac sa il insoteasca in aventuri minunate, in care el poate fi exact ceea ce vrea, si sa fie companionul perfect in orice joc.

Sa fie facuta de o mana iubitoare, nu de o matrita. Poate asta nu conteaza, dar eu cred ca da. Eu cred in memoria lucrurilor, si in energia pozitiva, si in vibratiile benefice ale materialelor naturale.

O papusa naturala nu poate fi "STAS". Si nu poate fi reprodusa exact. O alta asemanatoare, da. Dar una identica, niciodata. Exact ca oamenii nu?

De aceea, pentru mine, papusile naturale sunt perfecte. Perfect de calde, de tandre, de unice. Chiar daca uneori, din punct de vedere al simetriei, mai apare cate o imperfectiune. In fond, voi sunteti perfect simetrici? :)

De-a lungul timpului am cusut multe papusi. Primele au iesit...imperfecte :) - cel putin dupa standardele mele de acum. Dar tot frumoase mi se par, pentru ca vad dincolo de ochisorii lor prea apropiati, sau de nasucurile prea mari...le simt iubitoare, empatice, gata sa incurajeze copilul in drumul lui catre a creste mare, in loc sa-l judece ca nu se incadreaza in anumite tipare.

Va rog, cu drag, sa va ganditi la ceea ce inseamna o papusa in mainile unui copil. Si sa ii puneti in manute papusa de care el are nevoie.

Va las in compania unora dintre primele mele papusi - imi sunt atat de dragi, desi sunt de mult plecate de la mine, catre taramuri de joaca si imaginatie...







Monday, April 27, 2015

Gratitudine de luni

Azi iti multumesc pentru...

-soarele din ochii Dariei...

-clinchetul de clopotei din rasul Timeei...

-o panseluta galbena, inflorita, minunata...

- culoarea cerului catre asfintit, si faptul ca eu pot sa ma bucur de ea.

Viata e minunata, nu-i asa?

Friday, April 24, 2015

Pe-un picior de plai...papusi in ii si opinci, pentru micii romanasi

Pe-un picior de plai, 
Pe-o gura de rai,
Iata vin in cale
Se cobor la vale...
... niste prieteni de nadejde. Sunt inimosi, saritori si gata de joaca. Plini de empatie, te incurajeaza sa iti lasi imaginatia sa zboare.

Asa ca, spor la joaca!

Micutii de mai sus sunt Radu si Mara, doua papusi naturale, cusute cu gingasie pentru un fratior si o surioara cu ochi de lumina.
Au 40 cm inaltime, sunt umpluti cu lana Mioritei si sunt nerabdatori sa alerge pe campii, in opincutele lor cele noi.

Au ii cusute manual, in muste, si iubesc florile de camp.



 Dupa ei vine, voiniceste, Arn. Si-a luat traista dupa gat, e plecat la vanatoare de comori: pietricele slefuite de vant, ghinde ascunse prin iarba...lucruri serioase, pentru papusi curajoase.


Se pare ca a cules si floricele, pentru prietenii sai...

 Mmmm, ce frumoasa este viata primavara!


Va place de ei? Daca da, treceti pe la noi, sa-i salutati :)
O zi minunata tuturor!  

Friday, April 17, 2015

De ce folosesc lana la umplutul papusilor

Jucariile inspira imaginatia copiilor, si ii ajuta la dezvoltarea fizica si intelectuala. Copii se pot juca ore intregi cu jucariile preferate (si joaca include si rontaitul, din cand in cand).
Grija fata de jucariile care ii sunt oferite copilului trebuie sa fie, deci, la fel de importanta ca grija pentru o alimentatie sanatoasa sau pentru folosirea cosmeticelor naturale.


Jucariile comerciale (plusuri si jucarii din plastic) au de multe ori in compozitie substante nu tocmai sanatoase. Mai mult, unele studii indica posibilitatea ca unele dintre substantele prezente in jucarii sa duca la dereglari hormonale si probleme ale aparatului reproducator.
Si cum pe jucariile nu prea am vazut etichete cu ingredientele, o idee inteleapta ar fi reorientarea catre jucariile naturale.

In ceea ce priveste jucariile naturale, mai precis papusile si jucariile textile, exista un aspect pe care doresc sa il precizez in acest articol, deoarece subiectul a fost ridicat de catre clientii mei de foarte multe ori: umplutura jucariei.
Faptul ca o papusa este cusuta din bumbac sau alt material natural este excelent- dar nu suficient pentru ca papusa sa poata fi considerata naturala. Umplutura din ea este la fel de importanta. Poate fi naturala sau sintetica, dar acest aspect defineste felul jucariei: naturala sau nu.
Deoarece am vazut oarece nedumerire legata de subiect, o sa prezint in continuare cele mai des utilizate tipuri de umpluturi. 

Umpluturi sintetice

Umplutura siliconica antialegenica
 Are o gramada de avantaje: este ieftina, se spala usor, isi pastreaza forma si este hipoalergenica. Este umplutura utilizata  in pernele decor.
Problema mea cu acest tip de umplutura: substanta chimica din care este facuta se numeste polietilen tereftelat, aflata pe lista de control a substantelor toxice din SUA. Oare de ce? In zonele in care se afla amplasate fabricile care produc acest tip de substanta, s-au detectat nivele foarte mari de poluare cu carbon si cu cubstante carcinogene in apa si aer (Sursa). Exista chiar o serie de avertizari referitoare la utilizarea umpluturii siliconice": "Poate agrava problemele existente ale ochilor, probleme ale pielii, alergiile sau problemele respiratorii".
Pai de ce? De ce sa le agraveze? Datorita incarcaturii enorme de substante toxice prezente in ea, de-aia!
Va rog sa-mi scuzati iesirea, dar eu una nu inteleg de ce se utilizeaza acest tip de umplutura pentru o jucarie, pe care o pui in mana si in gura unui copil...

FibreFill din PET-uri reciclate
Este o optiune prietenoasa cu mediul, deoarece ajuta la eliminarea poluarii, dar ramane in picioare chestiunea sanatatii utilizarii acestui tip de material, exact ca mai sus.

Umpluturi naturale
Aici ajungem pe taramul zanei cele bune :). Exista numaroase variante si, credeti-ma, nu neaparat mai scumpe decat cele sintetice: lana, bumbac, umplutura din fibre porumb

Umplutura din fibre de porumb
Seamana la textura cu umplutura siliconica, este moale si e o placere sa lucrezi cu ea. Isi pastreaza bine forma, are un punct de inflamabilitate scazut, este hipoalergenica si se spala usor. 

Fibre de bambus, si fibre de bumbac
Desi nu le-am utilizat personal, am inteles ca sunt moi si placute la atingere, si ca este o placere sa lucrezi cu ele. Jucariile trebuie indesate bine, deoarece aceste fibre au tendinta de a se compacta.
Lana
Lana este dragostea mea in materie de umplut jucarii. A fost utilizata in acest scop parca dintotdeauna. Este minunat sa lucrezi cu ea, isi pastreaza bine forma si are un miros reconfortant, de...acasa. Are o inflamabilitate scazuta si efect natural antibacterian. Mai mult, retine temperatura, imprumutand din caldura corporala a copilului, astfel incat papusa este "calda" la atingere si imbratisare, pare "vie" prin caldura sa, spre deosebire de jucariile din plastic, mereu reci.



Lasand la o parte preferintele mele, ideea de baza este urmatoarea:
Indiferent daca cumparati o jucarie umpluta cu umplutura naturala sau sintetica, important este sa faceti achizitia in cunostinta de cauza :)
Pana data viitoare, spor la joaca!

Friday, April 3, 2015

Despre zane si vise-albastre de matase

Fara cuvinte, doar imagini...zane micute, cu rochite din matase naturala si fete inocente. Aripi de fluturi. Matase vaporoasa. Porti albastre in Samarkand, pe drumul matasii. Si vise. Multe, multe vise frumoase...






PS: Daca v-ar interesa, micuta zana se numeste Zori de Zi, are 15 cm inaltime, parul din mohair fin si rochita din matase naturala. Iubeste fluturii albastri si razele de soare. Si poate fi creata la comanda. Ea, sau surioarele ei, in diverse rochite colorate din matase naturala, diafane ca aripile de fluturi, si inocente ca visele copiilor.

Pictura pe matase reprezinta un lotus albastru, si este semnata de Sun Lijuan.

Poarta este din Samarkand, in Uzbekistan, pe vechiul drum al matasii, si este printre cele mai frumoase exemple de arhitectura islamica din lume.

Iar fluturele...este doar un simplu fluture albastru. Simplu, dar unic. Si minunat.


Suse foto: Papusile Dariei si Pinterest.

Wednesday, April 1, 2015

Ingrijind piticii...

Astazi piticii au fost plangaciosi. Suparaciosi, maraiti si fara stare. Nu le convenea nimic si nu mai stiam cum sa ii linistesc.
Tocmai cand imi venea sa imi iau lumea in cap, a aparut salvarea. Sub forma unor ghemotoace cu codite si rochite vesele, cu zambete calde si fetisoare incantatoare: Anais si Leia :)

Anais a luat un pitic in brate: "Sssttt, e mami aici! SSttt, nu mai plange!"
 "Hai in brate!"
 "Nani, nani, puiul mamii..."
 "Gata? Te-ai linistit? Hai sa-ti spun o poveste :)"
 "Ce mandra sunt de mine! Ai vazut cum l-am linistit?"  ( e putina ingamfare in vocea domnisoricai?  ...nu, doar bucurie ca a reusit sa il faca sa zambeasca pe micul pitic!!!)
 Nici Leia nu s-a lasat mai prejos. "Haide, Tic, hopa sus! Vrei dorect poveste? Bine...A fost odata ca niciodata..."
 "Ce bine ca stiu povesti frumoase!"
" Hai la joaca, piticii au adormit!"

Si uite-asa, ziua a devenit minunata :)

Bine ai venit, August! ~ Curgere cu anotimpurile~

Știu.  Au trecut 4 ani de când nu am mai scris aici. Ani lungi și totuși scurți, plini și uluitori, ani din viața mea.  Cărarea se așterne, ...