Primesc deseori intrebari despre varsta potrivita pentru a primi o papusa Waldorf, si despre cum ar trebui parintii sa aleaga o papusa pentru copii lor. In articolul de astazi va voi povesti despre diferitele tipuri de papusi Waldorf, si despre cum exista o papusa perfecta pentru fiecare categorie de varsta a micutilor nostri.
Prima papusa a bebelusului ii poate fi daruita chiar in primul an de viata, de obicei dupa varsta de 6 luni, cand acesta devine atent la tot ce se intampla in jurul lui, poate sta in fundulet si poate apuca bine cu manutele o jucarie. Cele mai potrivite papusi sunt Papusile din matase, facute simplu dintr-o bucata de matase si o bila de lana pe post de cap. Sunt placute la atingere, usor de tinut in manute, sunt micute si pot fi molfaite la liber J. In plus, sunt si foarte usor de facut, putand fi facute acasa de catre mamica sau bunica, dintr-o esarfa sau batista de matase. Un tutorial in acest sens gasiti aici: http://www.themagiconions.com/2010/11/discovering-waldorf-making-your-own.html
In jurul varstei de 9-12 luni, copilul este pregatit pentru o papusa ceva mai structurata, asa numitele Papusi-Paturici. Este practic o combinatie intre paturica preferata si o papusa, care va fi imediat indragita si “adoptata”, inclusiv la ora de culcare. Papusa are un cap structurat, cu ochisori si gurita, si chiar cu cateva fire de par (din lana, nu din mohair, pentru a nu lasa puf deloc), iar corpul este o simpla paturica. Papusa poate fi usor luata in manute si purtata de colo-colo, si poate deveni rapid un companion de nadejde in timpul somnului sau in carucior, la plimbare.
La 18-24 de luni, copilul pricepe mult mai bine conceptul de “papusa”. Acum poate primi un pitic tip Nicky, care are corpul din velur de bumbac, umplut cu lana, si care este mult mai “imbratisabil” decat toate papusile de pana acum. Este inca prea mic pentru a imbraca/ dezbraca o papusa, dar are nevoie de o papusa structurata in totalitate, cu maini si picioare, pe care o poate hrani si plimba in carucior, asa cum este si el hranit si plimbat de catre mami.
In jurul varstei de 3-4 ani (plus-minus cateva luni, fiecare copil se dezvolta in mod diferit) apare dorinta copilului de a imbraca si dezbraca papusile, si de la aceasta varsta sunt recomandate papusile –companion. Acestea sunt cele mai detaliate papusi Waldorf, corpul este cusut in totalitate din tricot de bumbac special, au maini si picioare flexibile, pot sta in fundulet, si au trasaturi mult mai bine definite. Au parul de diferite lungimi, din lana sau mohair, putand fi pieptanat si aranjat dupa dorinta micutei stapane. Sunt imbracate in hainute cochete, au pulovarase, botosei sau caciulite. O adevarata papusa cu care sa te joci de-a mama sau de-a tata.
"Sunt papusi adevarate pentru copii nu pentru ca mimeaza exact trasaturile individuale, sa cum fac multe din jucariile de plastic din ziua de azi, ci pentru ca reflecta tandretea si caldura interioara, atat a creatorului, cat si a posesorului lor." (Maricristin Sealey, “Making Waldorf dolls”).
Sper ca aceste informatii va vor ajuta sa alegeti o papusa perfecta pentru copii vostri. Ca de obicei, va stau cu drag la dispozitie pentru orice intrebari aveti, fie ele cat de multe :).
Deși sunt simple la prima vedere, ele îți pot deveni un al doilea suflet, nu?:)))
ReplyDeleteCam asa ceva :)
ReplyDelete