Friday, May 17, 2013

Tutorial- Mei Tai pentru papusi


 Daria isi iubeste papusile, si se joaca toata ziulica de-a mama, de-a doctora, de-a scoala…In fiecare dimineata pleaca foarte mandra la gradinita cu cate o papusa in brate, “sa ma joc cu fetele, mami!” Si intr-una din zilele trecute tati mi-a “trasat” o sarcina (fara sa vrea, zice el, dar cine-l crede!). I-a spus Dariei ca i-ar mai trebui doar un port-bebe, sa-si poarte papusica ca o adevarata mamica. Bineinteles ca ideea a dat de pamant fertil, si micuta mea si-a cerut urgent dreptul. Doar trebuie sa existe niste avantaje atunci cand mami coase papusi, nu?... 
Asa ca…ma conformez  (si trebuie sa recunosc ca o fac cu mare placere!) Si daca tot croiesc rapid un Mei Tai pentru papusile noastre,  m-am gandit sa fac si un tutorial, prea e simplu si rapid ca sa nu le faceti si voi micutelor vostre o surpriza!
Deci, sa pornim la drum: foarfeca..exista; ac si ata…verificat; resturi de materiale…cu siguranta; arunci, “Go, Planet!” (Off topic: mai tine cineva minte desenele animate cu Captain Planet? “Captain Planet/ He’s the hero/ Gonna take polution down to zero…” Scuze, am luat-o razna. Din nou J)
Tiparul trebuie creat dupa dimensiunile papusilor vostre, in principiu trebuie sa masurati inaltimea papusii si circumferinta peste burtica.  Mei Tai-ul nostru este potrivit atat pentru papusile de 45 cm, cat si pentru cele de 35 cm sau pentru Cori, papusa-bebelus.
Ce ne trebuie:
-       Material 1 (exteriorul Mei Tai-ului) – aproximativ 20 x 20 cm
-       Material 2 (interior) – aproximativ 20 x 20 cm
-       Material 3 (pentru bretele ) – 3 fasii de 12-15 cm, cu o lungime de 1.20 m
-       Material 4 (partea de sus a Mei Tai-ului) -  10 x 15 cm
-       Vatelina (intaritura pentru partea de sus) – 8 x 13 cm
In cazul meu, materialele 2, 3 si 4 au fost de fapt unul si acelasi, dar nu e obligatoriu.
Cu o zi inainte de a ma apuca de croit, eu inmoi materialul in apa, il usuc si il calc, pentru a ma asigura ca nu mai intra la apa dupa ce este deja croit/cusut.
 Am pus tiparul pe material si am croit toate partile necesare: 20 x 20 cm din A, 20 x 20 cm din B, din materialul D un trapez cu latura mica de 10 cm, pus la indoitura materialului, ca in poza de mai jos, la fel si din vatelina, iar pentru bretele am taiat toate cele 3 fasii. 




Intai pregatim bretelele: se ia prima fasie, se indoaie in doua pe lungime, fata la fata, si se coase la masina, la aproximativ 1 cm de margine, pe toata lungimea si la un capat (capatul acesta va fi cel care va ramane liber). La acest capat eu am preferat sa formez un colt, dar poate fi cusut si drept, dupa preferinte.


Se intoace pe fata, cu ajutorul unui creion sau a unei crosete, si se calca. Si rezulta asta:

Sa facem o pauza ca sa ne bucuram de prima bretea super-reusita, apoi sa le facem urgent si pe celelalte doua (deja suntem experte, nu?)
Buuun, trecem mai departe. Admiram materialele pe care le-am ales. Ne felicitam pentru simtul nostru artistic, si pentru maiastra combinatie de culori aleasa. Si apoi…
Puneti cele doua bucati de materiale (A si B) cu fata in jos pe masa de calcat. Masurati de la fiecare colt din partea de sus cate 5 cm, si faceti un semn pe material. Obtineti 4 semne pe fiecare bucata de material.
Se indoare colturile pana la semne (dos la dos) si se calca. Se repeta operatiunea pentru a doua bucata de material.

Trecem la partea de sus a Mei Tai-ului, respectiv suportul pentru cap.
Se indoaie materialul pe jumatate, fata la fata, si se coase pe lateral, lasand 1 cm de la margine.
Se intoare pe fata si se calca.
Se introduce in interior bucata de vatelina, si apoi se coase ca in imagine, de sus pana jos (eu am cusut vreo 7 randuri, dar voi le puteti face mai rare):


Incepem asamblarea. Se aseaza pe masa de lucru una dintre bucatile A sau B, cu fata in sus. Peste se aseaza cele doua bretele pentru umeri, ca in poza de mai jos, si se prind in bolduri.



Se aseaza partea de sus a Mei Tai-ului peste partea de sus a materialului si se prinde in bolduri. Se cos toate cele 3 laturi (colt-parta de sus-colt); eu am cusut de doua ori (un dus si un intors), pentru a fis igura ca rezista.

Asezati aceasta piesa asamblata cu fata in sus pe masa, si plasati a doua bucata de material (B-ul) deasupra, cu fata in jos.  Prindeti in bolduri lateralele si partea de sus. Partea de jos se va lasa necusuta, pentru a putea intoarce Mei Tai-ul pe fata. Coaseti, avand grija sa nu coaseti din greseala si bretelele (care ar trebui sa stea cuminti in mijloc).


Bum, acum sa intoarcem totul pe fata, prin deschizatura din partea de jos. Calcati, apoi coaseti de mana partea de jos.

Mai avem doar putin de facut, si anume breteaua din partea de jos.  Se ia fasia care a ramas si i se marcheaza jumatatea (pe lungime). Se masoara cate 12 cm si in stanga, si in dreapta, si se face cate un semn. Se indoaie in jumatate pe lungime, fata la fata, si se coase pe toata lungimea, cu exceptia partii de la mijloc, dintre cele doua semne (aprox. 24 cm). Se coase la capete, fie drept, fie oblic, ca si bretelele de sus.
Se intoarce pe fata, prin deschizatura de la mijloc si se calca.
Se introduce in deschizatura ramasa la mijloc partea de jos a Mei Tai-ului, si se coase.

Mai trageti un tighel in jurul intregului Mei Tai, pentru siguranta.
 Asamblati una bucata fetita, una bucata Mei Tai si una bucata papusa, si admirati rezultatul. Felicitari!
 Daria si-a purtat papusile si in spate, si si fata, mai avea putin si dormea cu Mei Tai-ul ei...

 Iar Cory a fost tare, tare fericita ca a putut sa stea nedezlipita de mamica ei iubita...


PS: Va rog sa scuzati calitatea pozelor, au fost facute la ore nu foarte respectabile din noapte...
 Si gata cu treaba, somn usor, iubitele mele mamici, fetite si papusi! Vise placute!


1 comment:

Bine ai venit, August! ~ Curgere cu anotimpurile~

Știu.  Au trecut 4 ani de când nu am mai scris aici. Ani lungi și totuși scurți, plini și uluitori, ani din viața mea.  Cărarea se așterne, ...